woensdag 26 december 2007

Decemberperikelen

In elk nieuw jaar zit zo veel moois verscholen. Zo veel keuzes, zo veel kansen, zo veel mogelijkheden. Dat is precies de reden dat 2d elke keer weer in zijn decemberwens het accent legt op het nieuwe jaar. Eerlijkheidshalve voeg ik daar aan toe, dat het nòg een niet te miskennen voordeel voor ons heeft. Door alle deadlines van onze opdrachtgevers schuiven we het ontwerp voor onze eigen kaart immers steeds voor ons uit. Tijdens de kerstborrel discussiëren we nog heftig over de laatste details, om het digitaal bestand dan uren later in de brievenbus van onze huisdrukker te laten glijden. Een kerstwens is voor ons dus geen optie. We zijn al blij dat we onze nieuwjaarswens uiteindelijk op de valreep kunnen verzenden!

Zo ook een paar jaar geleden, toen we het idee uitwerkten om per medewerker een kaart in de kleur van zijn of haar keuze te ontwerpen, en ze vervolgens te bundelen tot een mini-brochure. En omdat Nederland meestal verstoken blijft van een witte kerst, werd de boodschap zoiets als: ‘Geen witte kerst, maar wel een kleurrijk nieuw jaar!’. Inmiddels waren we ruimschoots overtuigd van de voordelen van digitaal drukwerk: snel, goed en uitermate geschikt voor kleine oplages. Met 8 verschillende kaarten was dit nu de beste keuze. Bovendien zou zo de stress rondom onze nieuwjaarskaart aanmerkelijk verminderen. Want door onze apparatuur waren we in staat de productie volledig in huis uit te voeren. Dat dit later extra handig zou blijken, konden we toen nog niet vermoeden.

We gingen allemaal ijverig aan de slag. In elk resterend uurtje werd er gewikt en gewogen. We kozen onze kleuren, stemden ontwerpen op elkaar af, pasten formaten aan, zochten naar de mooiste envelop en maakten proefmodellen. Daags voor kerst waren we klaar, tevreden met het eindresultaat. Het digitaal drukken kon beginnen. De printer draaide overuren, maar wij leunden tijdens de kerstborrel ontspannen achterover! Het was na de feestdagen nog een kwestie van vergaren, binden en verzendklaar maken. Peulenschil.

Misschien kunt u het zich nog herinneren. Twee dagen later laaiden de discussies in Nederland hoog op: het had gesneeuwd. Het was echter geen hoeveelheid waar je iglo’s van kon bouwen. Nee, een dun wit laagje sierde slechts enkele uren het landschap. Was het dan een witte kerst? Of niet? Ongelooflijk maar waar: de kranten stonden er vol van. Ook bij 2d waren de meningen verdeeld, maar we waren het er wel over eens dat onze boodschap zo niet klopte. We waren genoodzaakt de tekst aanpassen: ‘Een witte kerst..... en een kleurrijk nieuw jaar!’ Onze wens werd er gelukkig sterker van, vonden we. We printten de betreffende pagina’s snel opnieuw (leve digitaal drukwerk!) en onze relaties konden onze welgemeende wens op tijd ontvangen!

Ank

PS Met onze nieuwste mogelijkheden in huis voor digitaal drukwerk realiseren we nòg sneller, nòg meer verbluffende printresultaten.