dinsdag 31 januari 2012

Winterwit





Niet in de gelegenheid van het Hollandse winterweer te genieten? Proef hier de sfeer van binnen en buiten. De makers van deze prachtige afbeeldingen vind je hier, hier, hier, hier én hier.

maandag 30 januari 2012

Design Doorknoper [5]




Symmetrische gezichten zijn aantrekkelijker. Althans, dat wordt beweerd. Dat was het uitgangspunt bij de serie portretten die Julian Wolkenstein maakte. Hij fotografeerde nagenoeg uitdrukkingsloze gezichten en spiegelde achtereenvolgens de linker en de rechter gezichtshelften. Vind je jezelf zo mooier? Herken je jezelf nog wel? Heb je een 'beste' kant?
En wat doe je wanneer het resultaat niet bevalt? Kijk maar bij de volgende Design Doorknoper.

vrijdag 27 januari 2012

Tweetghetto

Kies een #hashtag of @username die iets voor je betekent en Tweetghetto creëert er een poster van. Het maakt van je digitale wereld een tastbaar beeld. Wij deden het al met @2dstudio!

donderdag 26 januari 2012

Geen actie graag!

Niets makkelijker dan niets te kopen. Vergeet niet de filmpjes te bekijken.

dinsdag 24 januari 2012

Plaspauze










































































Eigenwijze bewegwijzering voor toiletten door Braziliaanse designer/illustrator Sergio Bergocce.

maandag 23 januari 2012

Design Doorknoper [4]




Grids worden in design literatuur al meer dan 50 jaar beschreven. Architect Le Corbusier beschrijft ze in 1946 al in 'Le Modulor'. Graphic designer Karl Gerstner beschrijft in 1964 een aantal grid-systemen in 'Designing Programmes'. Een klassieker is Josef Muller-Brockman’s boek 'Grid Systems' uit 1981.
Wij werken bij 2d studio in vorm graag met grids. Na het bepalen van het concept en het samenstellen van de inhoud voor een productie, buigen we ons eerst over het grid. Want een goed berekend grid legt de basis voor de hele vormgeving.

Thomas Gaskin heeft nu (samen met Hugh Dubberly, Patrick Kessler en William Drenttel)
een interactief gereedschap en een poster ontworpen rondom het - veelgebruikte - 3x4 grid. Op www.3x4grid.com kun je een grid kiezen en een omzetten naar HTML. Eenvoudig en snel met Drag & Drop. De poster illustreert de 892 mogelijke opties om een 3x4 grid te verdelen. De kleuren verwijzen naar de manier waarop het betreffende grid al dan niet symmetrisch is.

En daar knopen we op door!

vrijdag 20 januari 2012

Mijn boekje



















Volckaert-SBO levert dienstverlening die past bij de ouderen van nu. Vanuit vijf moderne en comfortabele locaties in het hart van Brabant werken ruim 1000 professionele medewerkers aan een uitgebreid aanbod op het gebied van Wonen, Zorg en Welzijn. Om de medewerkers op de hoogte te brengen en betrokken te houden bij de visie en het uitgestippelde beleid voor de komende 5 jaren, ontwikkelden wij een toegankelijke en informatief boekje, waarmee ze effectief aan de slag kunnen. Met ruimte om zelf notities te maken, ervaringen op te schrijven en ideeën vast te leggen, wordt het een persoonlijk naslagwerk. De bindwijze maakt het mogelijk om de informatie stap voor stap aan te vullen met actuele zaken. Zo zijn de organisatie én de uitgave klaar voor de komende jaren!

dinsdag 17 januari 2012

Wintersport of zonvakantie?



Wintersport of zonvakantie? Skibril of zonnebril? Als lensdrager neem je graag OPTI-FREE Evermoist® mee, en het liefst in de handbagage. Door middel van 2 mailings vroegen we namens onze opdrachtgever Alcon weer even de aandacht van de betere opticien voor de compacte 90 ml-verpakking.

maandag 16 januari 2012

Depressie


De derde maandag van het jaar is volgens onderzoekers de meest trieste. Dit jaar valt hij op 16 januari. De nieuwjaarsvoornemens zijn in rook opgegaan, de financiële kater van Kerstmis dringt door en gezelligheid van de kerstvakantie is verdwenen. In combinatie met het donkere weer en de kou zorgt dat voor deze 'Blue Monday' genoemd wordt. Gelukkig duurt een blauwe maandag maar kort! Poster via Etsy


Design Doorknoper [3]


























































































Geometrische vormen, plotseling lijken ze overal op te duiken. Sinds we intensief bezig waren met een logo en bedrijfsidentiteit met geconstrueerde vormen, heb ik er helemaal de smaak van te pakken. Vooral van driehoeken. Sober of uitbundig, plat of driedimensionaal, voor interieur of exterieur, voor mode of kunst. Van boven naar beneden:

• Bloomberg Pavilion, ontworpen door Akihisa Hirata
• Portret van Marilyn Monroe met pen getekend door Josh Bryan, student Fine Art
• Foto van gevouwen kleding, onbekende maker
• Lamp rock pendant van Diesel
• Paper Gems via Minieco.co.uk
• Poster door Diego Feijóo
• Pier Sandalen via de winkel Roxy
• Street art via Poppytalk
• Verpakking voor Cicatriz Clothing ddor het Zweedse bureau ClapClap Design
• Schets voor Apres ski collectors matchbox door Ana Montiel
• Muursticker Irregular mesh van Camila Leon laat de basis zien van al die mooie driehoeken.
Want het begint natuurlijk steeds met het grid. Daar knoop ik graag op door!

woensdag 11 januari 2012

Vuistregels digitaal archiveren






































Digitale informatie is al lang niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het is niet voor te stellen hoe we zonder digitale middelen werken of communiceren. We creëren, bewerken, verzamelen en versturen dagelijks digitale documenten. Een deel willen we ook voor langere termijn beschikbaar houden maar dat gaat niet vanzelf.
2d studio in vorm heeft door de jaren heen een beproefd systeem ontwikkeld rondom het archiveren van onze briefings, concepten, ontwerpen en administratie. Zelfs onze opdrachtgevers weten ons daarom vaak te vinden. We toveren in de kortste tijd een bestand weer op tafel. Maar dat wil niet zeggen dat het niet beter kan.
Op deze site zijn allerlei handige tips, noodzakelijke wetenswaardigheden en de beste links verzameld. Met als doel het bevorderen van duurzaamheid. Wil je niet voor verrassingen komen te staan door zoekgeraakte of beschadigde documenten? Check dan snel hoe je bestanden het beste digitaal kunt verwerken.
Wat er (nog) niet beschreven is, maar wel van belang, is dat bestandsnamen onder andere ook van nut zijn bij de vindbaarheid van je eigen website. Elk geplaatst bestand beïnvloedt de zoekmachineoptimalisatie. Redenen genoeg dus om met een schone digitale lei het jaar te beginnen!

Volg!

Elke twee uur staan we met onze jas aan bij de voordeur. De hondenriem strak door de gang gespannen met onze kersverse pup aan de ene en ik aan de andere kant. Hondenkoekjes paraat, want wij gaan ons pup zo snel mogelijk leren wat wel en niet wenselijk gedrag is. Wij gaan te werk volgens het principe van actie en beloning in de hoop dat een Pavlov-reactie volgt. Vooral dat meegaan viel niet mee. Het waait, het regent, het is koud en veelal donker. Onze pup luistert alleen nog naar zijn instincten en vindt ongeveer elk weertype hondenweer. Hij blijft liever in de veilige warmte van ons huis, waar hij bovendien schaamteloos al zijn ‘hondendingetjes’ doet. Hij ravot op alle plekken waar dat verboden is en doet zijn behoefte precies daar waar het hem uitkomt. Het woord zegt het al.

Dat was 4 weken geleden. Nu - pak ‘m beet 280 keer uitlaten verder - begint het concept te dagen; buiten geplast? Brokje. Zitten? Brokje. Meegekomen? Weer een brokje. Conditionering van deze aard vraagt geduld en een hele opera (AIDA) aan strategisch vernuft. Attention Interest Desire en Action is de oude maar nog steeds begaanbare weg naar de hardleerse pup én de verwende consument. Je zult veel en langdurig, moeten herhalen, voor zij daadwerkelijk geloven dat ook andere zaken dan de bekende en gebruikelijke eventueel de moeite waard zouden kunnen zijn.

Als eigenaar van een hond heb je nog een monopolie en een klant in een afhankelijke positie. De menselijke consument, zakelijk of privé, zult u zeer regelmatig een uitermate smakelijk koekje voor moeten houden. Want de concurrent heeft een vet bot of een grote zak knapperige brokken. De tijd dat een goed product zichzelf verkocht, ligt ver achter ons. We zullen flink aan de voederbak moeten voor een beloning. Hoe trek je de aandacht van een in principe onwillige klant? Hoe buig je die aandacht om naar interesse? Hoe laat je een aanstaande klant geloven dat je aanbod van nut is? En hoe zet je die weerbarstige klant tenslotte aan tot actie?

2012 lijkt een prima startpunt voor een nieuw communicatieplan. Bepaal uw doelgroep en uw medium, zoek het juiste tijdstip voor uw branche, kijk zorgvuldig naar de kosten en zorg voor een consequente boodschap. En of dat nu een kleine of een grote boodschap is, u begrijpt dat wij u graag helpen. Bestel! Word lid! Koop! Volg!

Wilt u ook een klant die goed luistert? Mail naar ank@2dstudio.nl.

Ank Klis

Deze column is eerder gepubliceerd in de uitgave van Regio Business van 10 januari 2012.

maandag 9 januari 2012

Design Doorknoper [2]





























Een onbeschreven blad. De eerste lijn of de eerste letter is niet zomaar op het ongeschonden papier gezet. De schaar erin dan maar?  Of vouwen, scheuren, plakken? Dat levert opmerkelijke resultaten op, zoals hier (van boven naar beneden):
• Chinese papiercollage van Lin Yan.
• Karen Margolis haalde haar papierinspiratie uit Ensō – een Japans zen-gerelateerd woord voor cirkel.
• Van de papiercollage en papieren bloemen weet ik helaas de makers niet, maar mooi zijn ze wel.
• Zelfs een gekreukeld vel levert al een mooi plaatje op.
• Paper arts door Mia Liu
• Yulia Brodskaya's maakt waanzinnige (typografische) paper cut art
• Kunstwerk Remember (detail) van Jaq Belcher
• Matt Schlian maakt papieren sculpturen, waarvan mijn favoriet het detail is met geometrische vormen.

Daar knoop ik graag op door!

dinsdag 3 januari 2012

2012 ontvouwt




























De gemeente Loon op Zand organiseert in samenwerking met de KOS (Kaatsheuvelse Ondernemers Sociëteit) en het OPG (OndernemersPlatform Gemeente Loon op Zand) traditiegetrouw een feestelijke en informatieve bijeenkomst om het nieuwe jaar in te luiden. Voor alle lokale ondernemers realiseerden wij deze uitnodiging, van concept tot druk. Door innovatief te kijken naar de ogenschijnlijk willekeurige elementen op de voorzijde, vormt (of ontvouwt?) zich een mooi nieuw jaar!

maandag 2 januari 2012

Design Doorknoper [1]

 

Een nieuw jaar. Vanaf nu nog 365 blanco dagen voor je om te vullen. Waarmee? Je hebt vast al wat ideeën! Onze blog vult ze graag weer aan met inspirerende concepten, vormgeving, reclamecampagnes, illustraties, infographics, kunst, fotografie, tekstentypografie, tips en trends van onszelf en anderen. Onder andere in deze nieuwe wekelijkse rubriek 'Design doorknoper'. Met komende week als verfrissende start het onbeschreven blad.