woensdag 21 maart 2012

Communicatie die blijft plakken


Een duurzaam bouwproject vraagt om een duurzame aankondiging. Een opdracht van Casade werd voor ons een zoektocht naar mogelijkheden. Met als resultaat een bouwbord dat in meerdere opzichten duurzaamheid ondersteunt. 5x Duurzame belettering, van boven naar beneden:

Moss grafitti
Gebruik de natuurkrachten om je boodschap over te brengen. Je moet geen krappe deadline hebben met dit type belettering, maar bijzonder is het wel. Smeer de ondergrond in met een samenstelling van mos, yoghurt en suiker en een tijdje later staat je natuurlijke belettering er glashelder op. Groener kan het bijna niet.

Plekgedichten
Het kunstproject Plekgedichten van stadsdichter Nick J. Swarth en typograaf Sander Neijens omvat 6 levensgrote gedichten. Het bijzondere is dat ze wat betreft inhoud en vorm volledig afgestemd zijn op de locaties in Tilburg waar ze geplaatst zijn. Zo ontstaat er zomaar een enorme belettering in het landschap met appels. Opruimen hoeft niet; de appels worden vanzelf dankbaar door de natuur opgenomen.

Ons duurzaam bouwbord
Casade vroeg 2d studio in vorm om een oplossing voor hun duurzame bouwproject aan de Van Lovenlaan in Waalwijk. Het resulteerde in een bouwbord dat in meerdere opzichten duurzaamheid ondersteunt. Een paar details:
 1. Evenwichtig ontwerp. Voor het ontwerp gebruiken milieuvriendelijk papier en inkt, en beperken het aantal afdrukken tot een minimum. De gebruikte afdrukken hergebruiken we. Hoe? Dat krijgt nog een vervolg!
 2. Hout houdt. Hout is milieuvriendelijk en vrijwel CO2-neutraal. Er is geen ander algemeen bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd. Hout groeit altijd weer aan en laat geen vervuilende reststoffen achter. Het kan worden hergebruikt in andere producten en uiteindelijk als grondstof voor groene energie worden ingezet.
 3. Puur. Het toegepaste onbehandelde Douglashout (planken en palen) heeft duurzaamheidsklasse 2
 4. Meer dan groen. De full-colorafbeeldingen worden geprint met eco-solvent-inkten. Een van de milieuvriendelijke materiaalkeuzes die de uitvoerende beletteraar maakt.
  1. Hergebruik. De borden zijn eenvoudig te hergebruiken voor nieuwe bouwborden.

  Brandmerk
  Of het duurzaam geproduceerd is, hangt helemaal af van diegene die het uitvoert. Toch vinden wij de overdrachtelijk van de gefreesde belettering wel een goede groene gedachte. Van materiaalverspilling is in elk geval geen sprake.  Je freest het gewenste merk of de gewenste boodschap in spiegelbeeld in een bankje en dan maar hopen dat er veel dames in korte rokken (heren in korte broeken mag ook) plaats nemen.

  Reverse graffiti
  De kracht van de eenvoud. Je maakt een sjabloon (bij voorkeur van een milieuvriendelijk materiaal) en spuit de trottoir of gevel binnen dat sjabloon schoon met een hogedrukspuit. De kwaliteit ervan is natuurlijk afhankelijk van de vervuiling van de ondergrond, maar dan is het ook zeker een effectieve graffiti voor kortlopende acties of evenementen!