dinsdag 21 december 2010

Beschermengelen voor religieus erfgoed in Gelderland

Cultureel en historisch erfgoed maakt een opmerkelijke ontwikkeling door. Een verlaten school, een leegstaande kerk, een oud fabriekscomplex; tot voor enkele jaren werd er niet veel aandacht aan besteed. Maar vandaag hebben ze beschermengelen. Want steeds meer partijen zijn geïnteresseerd in behoud en ontwikkeling. Zoals Erfgoed.nu. Omdat het historisch, economisch belang meetbaar en aantoonbaar is.

Het proces van herbestemmen van gebouwen zoals kerken is niet altijd een makkelijke weg. Maar het is een boeiende weg, met een succesvol resultaat: een plek met een bijzondere meerwaarde om in te wonen, te werken, te verblijven, een gebouw met een bijzonder positief effect op zijn omgeving. Die resultaten verdienen een passende publicatie. Lilian Grootswagers van Erfgoed.nu klopte in opdracht van de provincie Gelderland aan bij 2d. Niet zo verwonderlijk, want Lilian weet als voormalig 2d-medewerker het beste dat zo’n opdracht bij ons in prima handen is.

ErfgoedWijzer Gelderland
De brochure toont met sprekende voorbeelden uit de provincie Gelderland de boeiende resultaten van de herbestemming van kerken. Ze voldoen aan de vraag naar bedrijfs-, kantoor- of woonruimte, maar ook naar ruimte voor zorg en maatschappelijk werk. Kerken in een nieuwe functie, met een nieuwe toepassing en met nieuwe gebruikers, bewoners en bezoekers. De ‘gids tussen regels en mogelijkheden’ beoogt een duurzame toekomst voor religieus erfgoed te bevorderen. Door inzicht te bieden in de problematiek en door draagvlak te verstevigen.

De digitale versie van de publicatie geeft een prima beeld, maar de verschillende papiersoorten en paginaformaten kun je hier helaas niet ervaren. Ze versterken het beeld en verbeteren de informatieve waarde. Als je eens door de gedrukte publicatie wil bladeren, is een telefoontje naar 2d voldoende (0416 674 624).