vrijdag 31 oktober 2008

Affiliate marketing, affiliwat??

Affiliate marketing is een mooi woord voor een partnernetwerk van adverteerders en advertentieruimte (websites)

Er zijn 3 partijen:
- Adverteerder
- Aanbieder van advertentieruimte op zijn website
- Beheerder van het affiliate netwerk (bijvoorbeeld M4N)

Voorbeeld: Shabbies (voor de mannen, dat zijn hippe, dure laarzen van Fred de la Bretoniere)

www.omoda.nl verkoopt Shabbies. Zij nemen deel aan een affiliate programma via M4N

www.fashionchick.nl is de partner (affiliate) die ruimte beschikbaar stelt op zijn website voor adverteerders zoals verkopers van Shabbies. Het lijkt alsof Fashion Chick een webshop is, maar ze zijn niet meer dan een online shopping mall (goh YouStyle). Alleen als je daadwerkelijk Shabbies wilt kopen (klik op 'naar de shop' bij een laars), kom je terecht op de website van Omoda, met een bestelmogelijkheid.

Als de verkoop rond is op de website van Omoda, dan meet M4N dat. Op dat moment wordt Fashion Chick uitbetaald, omdat een bezoeker via fashionchick.nl een aankoop (gewenst resultaat) heeft gedaan op omoda.nl. Het bedrag wat uitbetaald wordt per verkoop dat via Fashion Chickis verlopen, is afhankelijk van de afspraken die daarover gemaakt zijn van tevoren. Het kan ook zo zijn dat Omoda betaald voor elke keer bezoeker die belandt op omoda.nl via fashionchick.nl, ongeacht of die bezoekers iets kopen of niet.

BELANGRIJK
Dit betekent dus dat Fashion Chick er baat bij heeft dat mensen via fashionchick.nl Shabbies kopen op de website van Omoda. Zij willen er dus ook voor zorgen dat dat zoveel mogelijk gebeurt.

Fashion Chick is dus eigenlijk meer dan bereid moeite te doen voor Omoda om hun Shabbies te verkopen, maar dan wel via fashionchick.nl. Fashion Chick wordt zodoende een zeer actieve verkoopafdeling.

Fashion Chick weet welk geldbedrag ze ontvangen voor elk verkochte paar Shabbies (of voor elke bezoeker).
Ze hebben er voor gekozen om een Adwords campagne in te zetten om mensen die op zoek zijn naar Shabbies via Google eerst naar fashionchicks.nl te trekken. Om ze vervolgens weer door te sluisen naar de webshop van Omoda. Zolang het bedrag dat ze uitgeven aan Adwords kleiner is dan het bedrag wat ze ontvangen van Omoda, dan is het verschil tussen kosten en opbrengsten pure winst (enigszins kort door de bocht). Het is volledig geautomatiseerd.

M4N beweert dat Fashion Chick er goed belegde boterham aan verdient. En zo zijn er meer bedrijven.

M4N regelt alles op de achtergrond. Statistieken onderhoud (te raadplegen), betalingsafhandeling, fraude controleur en het aanbieden van een affiliate netwerk.

Ik hoop dat het een duidelijk verhaal is, anders laat maar horen.