dinsdag 20 april 2010

Plagiaat in kwadraat

Hij spiedt om zich heen, ziet geen bewakers en spreidt vervolgens zijn gele deken uit bij de ingang van het metrostation. Aan de overkant volgt iemand zijn voorbeeld. Ze stallen hun verkoopwaar uit: Haibao-knuffelbeesten, de officiële mascotte van de wereldtentoonstelling, Expo 2010, die 1 mei opent in Shanghai.

Binnen een paar minuten zijn er bewakers en worden de verkopers weggestuurd. Hun knuffels zijn illegale kopieën van de echte Haibao-souvenirs, waar de Expo-organisatie er de komende zes maanden miljoenen van hoopt te verkopen.

Nummer 1
Maar wat blijkt: de echte Haibao is volgens velen ook een illegale kopie. Het springerige, blauwe wezen met grote ogen en een kuif staat volgens de organisatie symbool voor de Chinese cultuur. Het lijkt alleen sprekend op het Amerikaanse kleipoppetje Gumby, dat al sinds de jaren vijftig opduikt in tv-series, films en games. De weinige verschillen: Haibao is iets kleiner, blauwer en dikker en draagt zijn kuif rechts, niet links.

Nummer 2 Rumoer over plagiaat is er ook over het pronkstuk van de Expo: de Kroon van het Oosten, het tientallen meters hoge, vuurrode paviljoen waarin China zichzelf presenteert. Het gebouw lijkt qua vorm erg veel op een tempel in West-Japan.

Nummer 3 Afgelopen weekeinde kwam er nog een derde geval van plagiaat boven water. Het Expo-lied We staan klaar voor jullie, blijkt in melodie verdacht veel overeenkomsten te hebben met een Japanse hit uit 1997. Het lied werd begin april met veel media-aandacht gelanceerd. De videoclip barst van de Chinese bekendheden, zoals filmster Jackie Chan en basketballer Yao Ming. Na de ontdekking van mogelijk plagiaat, door listige Chinese internetters, is het lied nu resoluut geschrapt uit de Expo-campagne.

In een korte verklaring lieten de organisatoren van Expo 2010 weten 'de originaliteit van het nummer te onderzoeken'. Het lied, tot zaterdag alom aanwezig in Shanghai, was gisteren alleen nog terug te vinden – als illegale kopie – op Youku, de Chinese kopie van YouTube. Nummer 4 dus.
De beschuldigingen van plagiaat zijn pijnlijk. De stad heeft de afgelopen weken juist hard ingegrepen om de bloeiende verkoop van gekopieerde dvd's en nagemaakte merktassen, kleren en juwelen de kop in te drukken.

Zulke grootschalige schendingen van het auteursrecht zijn ongepast als je gastheer bent van de grootste wereldtentoonstelling ooit, vond de stad. Maar de eigenaren van de dvd-winkels hebben een oplossing gevonden. Van de ene op de andere dag hebben ze hun winkels voorzien van dubbele muren en luiken. Ervoor staan een paar schappen met legale, Chinese dvd's. Wie door de luiken kruipt, komt terecht bij het oude, vertrouwde aanbod: de nieuwste buitenlandse tv-series en films, voor nog geen euro per dvd.

De autoriteiten lijkt het weinig te kunnen schelen. Zolang het vanaf de straat maar lijkt dat er niets illegaals gebeurt, laten ze de winkels met rust.

Bron: BN/De Stem