vrijdag 3 april 2009

Toyo Ito brengt saluut aan Gaudí


In Barcelona is deze week een appartementengebouw naar ontwerp van Toyo Ito geopend. Met de opvallende gevel brengt de Japanse architect een saluut aan het tegenovergelegen Casa Milá van Gaudí. Het pand herbergt 43 extreem luxe appartementen.
Met de golvende, dubbele gevel refereert Ito aan het beroemde gebouw van de Catalaanse meester aan de overzijde van de Passeig de Grácia, zonder hem te willen kopiëren. De Japanner zegt met veel gevoel voor dramatiek dat hij tijdens zijn huwelijksreis in Barcelona verliefd is geworden op de werken van Gaudí.
De Passeig de Grácia geldt als de meest exclusieve winkelstraat van Barcelona. De appartementen van het Suites Avenue gedoopte pand worden verhuurd aan toeristen met een grote geldbuidel. Zij kunnen dan ook rekenen op luxe voorzieningen als een cateringservice, persoonlijke assistenten en een gezondheidsclub.
Ito nam overigens de gevel en delen van het interieur voor zijn rekening. De rest van het voor 24 miljoen euro verbouwde pand is ontworpen door de architecten Carlos Bassó en Toni Olaya. Suites Avenue is eigendom van hotelketen Derby Hotels.