dinsdag 12 juni 2012

Over op IBANWe hebben nog even tijd, maar uw huidige rekeningnummers zijn over een tijdje niet meer te gebruiken. U wilt vast dat uw klanten u gewoon blijven betalen, en u wilt net zo graag dat uw medewerkers en leveranciers tijdig hun verdiende loon krijgen. Wat moet u doen voor een vlekkeloze overstap naar IBAN?

Na februari 2014 zijn betalingen alleen nog maar mogelijk met het langere rekeningnummer IBAN. En gebruikt iedereen de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en incasso’s. Dit heeft consequenties voor bijvoorbeeld administraties, systemen en software van uw bedrijf. Wilt u weten wat er verandert en hoe u het beste actie onderneemt om op tijd over te stappen? Op overopiban.nl vindt u alle informatie en handige checklists. Maar hoe communiceert u uw IBAN en wanneer? Hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Pas uw communicatiemiddelen aan
Het is belangrijk dat u tijdig uw klanten op de hoogte brengt van uw IBAN. Zorg verder dat uw loonstroken, facturen, formulieren, briefpapier, websites, webshops en andere communicatiemiddelen waar uw rekeningnummer op staat, tijdig worden aangepast aan IBAN. Wij helpen u er graag bij.

• Bouw uw huidige voorraad briefpapier en andere gedrukte communicatiemiddelen af.
• Bijbestelling? Geef ons tijdig uw nieuwe gegevens door, zodat we aanpassingen tijdig kunnen verwerken. In sommige gevallen kan het lange 18-cijferige nummer consequenties hebben voor de vormgeving, simpelweg omdat de kolom met bedrijfsgegevens (te) smal is.
• Vermeld zowel uw huidige rekeningnummer als uw IBAN op uw briefpapier e.d.. De meeste bedrijven en consumenten zijn immers nog niet over op IBAN en hebben voor hun overschrijvingen nog uw huidige rekeningnummer nodig.
• Vermeld voorlopig nog uw BIC op uw briefpapier e.d., zeker als u ook zaken met het buitenland doet. De BIC is uiteindelijk voor eurobetalingen binnen Europa niet langer nodig, maar buiten Europa blijft de BIC in gebruik.

De juiste schrijfwijze
Voor communicatiemiddelen als brieven, facturen, loonstroken en websites waar u uw IBAN vermeldt, geldt de schrijfwijze zoals in dit voorbeeld:
NL99 (spatie) BANK (spatie) 0123 (spatie) 4567 (spatie) 89
NL99 BANK 0123 4567 89

Als u een betaalopdracht bij uw bank indient, dan is de schrijfwijze zonder de bovengenoemde spaties, dus:
NL99BANK0123456789

Wat is úw IBAN?
Alle rekeningnummers die in uw administratie zijn opgenomen, moeten worden omgezet naar IBAN. Bijvoorbeeld van medewerkers, klanten, leveranciers, relaties, leden en/of donateurs. Via ibanbicservice.nl kunt u grote bestanden rekeningnummers in één keer om laten zetten naar IBAN.

Wilt u uw IBAN aan ons doorgeven? Dan kan dat aan Marielle Roestenberg. Zij zorgt dan voor de correcte verwerking in onze administratie, zodat u ook straks van ons tijdig betaald krijgt, en zodat we de wijzigingen kunnen verwerken in uw communicatiemiddelen.