maandag 28 mei 2012

Design Doorknoper [21]

De Franse fotograaf Alain Delorme bracht onder de titel Totems in beeld dat mensen geen Volkswagen - of wat voor auto dan ook - nodig hebben om veel te transporteren. Gefascineerd door de mensen in Shanghai en de spullen die zij per fiets vervoeren, verbeeldt Delorme in deze serie de individuele Chinese arbeider, die torenhoog opgestapelde kratten, autobanden en bureaustoelen vervoert.

De producten (made in China) symboliseren de westerse consumptiemaatschappij, de arbeiders de slaven van het kapitalisme. “Het representeert de wereld waarin wij overladen worden door materialisme. We zijn allemaal slaven van de consumptiemaatschappij, óók jij en ik”, benadrukt de kunstenaar.

De felle kleuren en schone straten laten een té perfecte indruk achter van de meest dynamische stad van China. Een surrealistische samenleving waarin niets is wat het lijkt.
En toch zijn alle afzonderlijke objecten uit de foto’s authentiek. Hiervoor maakte Delorme in Shanghai 6.000 foto’s die hij digitaal knipte en plakte tot collages. Op de originele foto’s zijn de totems slechts karren, de straten vuil en de kleuren mat. De totempalen, de hemelsblauwe luchten en de felle kleuren kwamen tot stand met Photoshop. Zo creëert Delorne op papier een nieuwe werkelijkheid.

via Pinterest