maandag 31 januari 2011

In de week: 2d


Daar hebben wij van 2d niets meer aan toe te voegen.

zondag 30 januari 2011

De kunst van vliegen



De Zweedse fotograaf Magnus Muhr maakt grappige foto´s van dode vliegen waar hij wat lijntjes bij tekent. De kracht van de plaatjes zit ´m vooral in het idee. Je moet er maar opkomen.
Het Duitse reclamebureau Heye Group maakt er dankbaar gebruik van voor een campagne voor insectenspray. Zeven man waren er nodig om dit idee te pikken: een creative director, een art director, twee (!) copywriters, twee (!) illustratoren en een fotograaf. Nou ja!
Hierboven drie van de vele originelen van Muhr. Daaronder een voorbeeld van de campagne van het Duitse bureau.
Bron: Vibe

dinsdag 25 januari 2011

Verzamel je aan tafel!





Els van Olphen van Henri verzamelt bijzonder serviesgoed. Omdat ze er plezier in heeft de tafel voor gasten extra mooi te dekken. Want Els weet als geen ander dat presentatie een belangrijke factor is bij de beleving. In elke situatie, en - wat haar betreft - vooral als het gaat om hun smakelijke gerechten.

Precies daarom gaven we Els een aanvulling op haar verzameling. Want de laatste winnaar in ons jubileumjaar 2010 is Henri. En dat is een passend geschenk waard. Els van Olphen: ‘Hè hè, eindelijk hebben we ook prijs!’ Ze moest even op de overhandiging van ons cadeau wachten, want de Amsterdamse kunstenares Kari Ytterdal was druk in de weer met het bakken van de serie keramische borden en kommen. Het serviesgoed is op verschillende manieren te combineren en kan Henri gebruiken voor haar ‘proef’gasten. Voor diegenen die niet aan tafel schuiven kan het keramiek toegepast worden in de fotografie van de gerechten. Els: ‘wow, wat een mooi servies! Heel inspirerend om onze identiteit uit te dragen en onze showroom mee in te richten’.

Verzamelde verzamelingen












Van onze tekstschrijver Erik kregen we een prachtige verzameling sleutelhangers uit de de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Waar het opruimen van de zolder al niet goed voor is. Prachtig om te zien dat sommige verpakkingen na tientallen jaren nog steeds herkenbaar zijn! Een kleine selectie zie je helemaal bovenaan.
Dat meer mensen allerlei objecten met merken, logo's, verpakkingen en typografie verzamelen blijkt uit de overige afbeeldingen. Meer opmerkelijke verzamelingen vind je op A collection a day 2010 en op ons Pinterest prikbord.

Verzamelwerk





Vormgeving kent veel facetten. Voor tapijtfabrikant Desso verzamelden we al honderden door ons gemaakte stalenkaarten en -mappen. Een secuur werkje, want er zijn talloze tapijtsoorten, kleuren, specificaties en doelgroepen. Aan ons de taak om de juiste stalen en informatie van een passende map te voorzien. In de juiste taal. Ook als dat betekent dat het de Portugese taal is. Want per Portugeessprekend land zitten daar minimale verschillen in. Doordat alle verschillende stalenmappen (van verschillende Desso-afdelingen) op ons bureau belanden, kunnen we Desso optimaal ondersteunen bij het verzamelen van de specificaties en toezien op correcte verwerking.

maandag 24 januari 2011

Tante Annie

Bijna iedereen van mijn generatie heeft wel een tante Annie. Ik heb echter een hele bijzondere. Zo’n gezellige tante met prachtige verhalen over vroeger én nu. Want met haar bijna 80 jaar is ze helemaal bij de tijd. Ze is attent, oprecht geïnteresseerd, verrast menigeen met leuke verjaardagskaarten (meestal wat te laat, maar ‘who cares’), vindt voor iedereen toepasselijk cadeautje, houdt van een glaasje port of wijn op z’n tijd, van reizen, van veel gezelligheid en vooral van familie. En van verzamelingen.

In haar huis is elk plekje gevuld met een verzameling. Niet zomaar een verzameling; het zijn verzamelingen met een verhaal. Ze verzamelt zand vanuit de hele wereld. In kleine schattige glazen potjes. Stenen, gedenkwaardige krantenknipsels, bidprentjes, boeken, beeldjes, foto’s, alles van de Efteling en Anton Pieck, plantenstekjes, gedichten, citaten, kunst. Je kunt het zo gek niet bedenken; tante Annie verzamelt verzamelingen. Ze heeft talloze (correspondentie)vrienden en dus verzamelt ze ook brieven, kaartjes, poststempels, en postzegels natuurlijk. Die kaarten en brieven schrijft ze zelf ook zo leuk; de beschikbare ruimte is altijd te klein, zodat je de kaart en envelop helemaal rond moet draaien om niets te hoeven missen. Daar krabbelt en plakt ze ook nog van alles bij. Een knipsel, tekening of een met zorg gekweekt klavertje vier. Echt waar! Heerlijk, zo’n tante.
In de begintijd van 2d verzamelde ze zelfs voor mij een prachtige serie logo’s ter inspiratie. En óf ik daar inspiratie uit haalde! Sindsdien ben ook ik regelmatig in de weer met verzamelen en krijg ik thuis spontaan de bijnaam ‘tante Annie’. Bijzondere papiersoorten, kledinglabels, knopen, 3d-letters, gekleurd glas, keramiek. Mijn verzamelingen bevinden zich daarnaast (heel modern) ook op mijn computer. Het zijn dan inspiraties van illustraties, advertenties, etalages, interieurs, beletteringen, stands en verpakkingen. Dat neemt heel wat minder fysieke ruimte in beslag.
Omdat mijn lieve tante Annie de basis legde voor mijn verzamelwoede, verras ik haar deze keer met een eervolle ode. Ik heb haar ooit gezegd: ‘Tante Annie verzamelt alles, behalve geld’. En ook dat soort uitspraken verzamelt ze. Deze column waarschijnlijk ook. En dat vind ik dan weer een eer.

Ank Klis

In de week: alles kan


Gelukkig hebben we weer een volle werkweek voor de boeg.

vrijdag 21 januari 2011

Zoet



Nauwgezet creëert Sharon Core de schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Thiebaud, en maakt ze onsterfeljk door ze te fotograferen.

woensdag 19 januari 2011

Henri storytelling


Voor de stand van Henri maakten we een wand van 7 meter lang. Met de collage van foto's, illustraties, producten en accessoires worden de minimale "foodmiles" in beeld gebracht, want hoe dichterbij de ingrediënten gehaald worden, hoe duurzamer de productie van smakelijke maaltijden. Op een ander deel van de wand worden op dezelfde manier de authenticiteit en eerlijkheid benadrukt. Pure smaak!

maandag 17 januari 2011

donderdag 13 januari 2011

Huisstijl op je bank


Beeldbanq is de bank die je rondom kunt bedrukken. Als visitekaartje op de beurs of blikvanger in de showroom. Met een bedrukking helemaal naar wens. Leuke uitdaging om daar iets moois van de maken!

maandag 10 januari 2011

In de week: concept

Dat belooft mooie uitkomsten! Een mooie gedachte om dit jaar vast te houden.

Het boek met de gelijknamige titel is van Paul Arden en ook in het Nederlands verkrijgbaar. Wat je ook denkt, keer het om is een gedurfde aanval op de manier waarop we naar ons werk en de wereld om ons heen kijken. In plaats van de gebruikelijke goedbedoelde, maar slaapverwekkende adviezen, prikkelt Paul Arden je met spitsvondigheden, tegenstellingen en nadenkertjes en opent de aanval op het gezonde verstand. Neem vaker een risico en je zult meer plezier in je werk krijgen dan je ooit voor mogelijk hield.

donderdag 6 januari 2011

Rosagaerde XL

Op weg naar 2d? Kom je Kaatsheuvel binnen, dan kun je er niet omheen. We maakten deze XL presentatie voor het project Rosagaerde van Casade.

woensdag 5 januari 2011

Meer met minder [2]






In de zoektocht naar eenvoud maakte Antrepo vereenvoudigde verpakkingen van internationale merken. Welke voorkeur heb jij?
Van links naar rechts:
1. originele verpakking
2. vereenvoudigde verpakking
3. meest eenvoudige verpakking

zaterdag 1 januari 2011

Gezond 2011!

En dat wensen natuurlijk alle 2d-medewerkers, niet alleen Hans!