donderdag 1 juli 2010

Food trends 2010: klopt het?


We zijn inmiddels halverwege 2010. Kloppen de voorspelde trends met betrekking tot ons eetgedrag? We genieten in 2010, werd voorspeld door So PR en HBMEO, maar niet te decadent. Het zit ‘m in de kleine dingen. Genieten we thuis van versgebakken brood, of een goed stuk vlees op z’n tijd (hoewel vega mega zou moeten worden)? En als we dan uit eten gaan, is service en een free refill dan inderdaad belangrijk? Op vakantie gaan we, (toch?) maar dan wel dichtbij huis, naar een Scandinavische blokhut bijvoorbeeld. Is 2010 sober-de-luxe, een jaar van kwalitatieve soberheid?


Een groep trendwatchers wereldwijd gaf input voor de lijst, die al voor de zevende keer werd gepubliceerd. Dit zijn mensen die gespecialiseerd zijn in fashion, food of lifestyle. Daarin zie je ook dwarsverbanden. Op het bord gebeurt hetzelfde als op de catwalk, volgens HMBEO. De trends zijn veelal overgewaaid uit wereldsteden.

Hoe eten we in 2010?
Doordeweeks eten we veel thuis. Na een lange werkdag halen we een goed stuk vlees bij de kwaliteitsslager (die tot laat open blijft) of koken we vegetarisch, bijvoorbeeld met cypriotische haloumi-kaas. Daarbij lekker simpele gekookte aardappels, want die maken een fashionable come-back. Ook in restaurants, trouwens. We koken heel clean en eenvoudig.
 Maar eerst bijkomen met een borrel en daar dan een ouderwetse rolmops bij. Of kibbeling, de nieuwe sushi. Maar we snacken ook met krokante snacknori of groente- en fruitchips als we het wat gezonder willen doen.

Geen lattes, cappuccinos of frappuccino's: rond koffietijd bestellen we gewone koffie. Maar dan wel kwaliteitsfilterkoffie. We willen het liefst dan ook een gratis refill. We eten er een macaron bij, want cupcakes zijn heel erg 2009. Onze kaneelbiscuits dopen we in de infusion-thee.


Lunchen doen we met een lekkere uitsmijter of tabouleh. Of we gaan langs de corner-crêpery voor een fijne Franse pannenkoek. En toe een ijsje van de ouderwetse ijssalon.


In de bar bestellen we een bananen-, gember- of kokosbiertje, een onvervalste gin, whiskey-sour, pastis of een campari-soda. Alcoholvrij kiezen we voor menthe à l'eau.


Gaan we uit eten, dan kun je in steeds meer restaurants je eigen fles meebrengen (BringYourOwn). Van de wijnkaart kiezen we het liefst lichte wijnen (Vinho Verde) of we drinken voor een goed doel (Gorillawijn). In een feestelijke bui bestellen we kwaliteitsbubbels, zoals DOCG Prosecco. Het diner begint met een ouderwetse garnalencocktail en in ons hoofdgerecht treffen we Maitake mushrooms en artisjok aan. Cassave-friet on the side. Flamberen aan tafel is weer helemaal hot. Bij het dessert vinden we bloemenijs (rozenijs, viooltjesijs, jasmijnijs) op het bord.


Het huis uit voor haute cuisine hoeft ook niet, want BYO thuisdiners zien we ook steeds vaker. Dan hoeven we ook niks weg te gooien, want wasted food, daar houden we niet van. Bron: Special Bite